Η συμβουλή μου – Επιλογή χρώματος

“Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”  Όπως πολύ σοφά είπε ο Νίκος Καζαντζάκης, θέλωντας να δείξει πως είναι στο δικό μας χέρι η δημιουργία του κόσμου μας.  Όταν επιθυμούμε να διακοσμήσουμε ένα χώρο ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο βασίζεται η επιτυχία της διακόσμησης, είναι η χρωματική παλέτα στην οποία θα βασιστούμε.

Η επιλογή των χρωματικών συνδυασμών για ένα χώρο είναι μια σημαντική απόφαση, που στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως προσωπικές προτιμήσεις, περιβάλλον χώρος, φωτισμός, στυλ διακόσμησης, χρωματολογία, πρακτικότητα κ.α. Τα χρώματα μπορούν να έχουν ενεργητική, παθητική ή ουδέτερη επίδραση σε μας. Ένα περιβάλλον μπορεί να προκαλεί υποτονικότητα ή υπερδιέγερση, ανάλογα με τα χρώματα που χρησιμοποιούνται. Ένα περιβάλλον με αδύναμη ένταση του χρώματος και μονότονους χρωματισμούς προκαλεί την υποτονικότητα ενώ υπερδιέγερση προκαλούν τα πολύ κορεσμένα χρώματα, οι έντονες αντιθέσεις και τα πολλά πολύπλοκα οπτικά μοτίβα.

Ο κάθε χώρος του σπιτιού είναι ξεχωριστός και για αυτό έχει διαφορετικές συναισθηματικές και κατ΄επέκταση χρωματικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα το κόκκινο χρώμα δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα στον χώρο του καθιστικού από τον χώρο του μπάνιου. Έτσι θα πρέπει να αξιολογήθει σωστά τι ζήταμε από το κάθε χώρο  προτού να επιλέξουμε τα χρώματα. Ένα μπάνιο, για παράδειγμα, πρέπει να έχει κατευναστική και χαλαρωτική διάθεση σε αντίθεση με ένα σαλόνι που πρέπει να είναι συναρπαστικό και οικείο.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντιθέσεις, να κάνετε παιχνίδι με τους τόνους ή να στοχέυσετε στην δημιουργία αρμονίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το τελικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ένα χρώμα, το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν αυτό συσχετίζεται με τα άλλα χρώματα ενός χώρoυ. Συνεπώς ο σωστός συνδυασμός των χρωμάτων είναι το κλειδί στην σωστή επιλογή χρωμάτων.

Τα πιο κάτω σημεία, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον ρόλο της κάθε ομάδας χρώματος.

  • Τα ουδέτερα περιλαμβάνουν τα: μαύρο, γκρι, λευκό και καφέ. Χρώματα που χρησιμοποιούνται συχνά, για τη δημιουργία ισορροπίας σε μια διακόσμηση που περιλαμβάνει είτε ενεργητικά, είτε παθητικά χρώματα και λειτουργούν ως υπόβαθρο. Η  εντύπωση που δημιουργούν αυτά τα χρώματα βασίζετε στα χρώματα με τα οποία πλαισιώνονται. Το μαύρο είναι το πιο δυνατό από αυτά.
  • Κατά γενικό κανόνα, τα ανοιχτά χρώματα κάνουν τα δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και φωτεινότερα ενώ τα σκούρα χρώματα είναι ζεστό και δίνουν την αίσθηση του.
  • Στην οικογένεια των θερμών χρωμάτων ανήκει το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο και άλλες αποχρώσεις αυτών των τριών χρωμάτων. Χρώματα που εκφράζουν την ενέργεια, το πάθος, ενθουσιασμό, χαρά και την θετικότητα.
  • Τα ψυχρά χρώματα είναι τα πράσινο, μπλε και μωβ. Το πράσινο συνδέετε με την φύση, την φρεσκάδα και την χαλάρωση, το μπλε με την ηρεμία και την υπευθυνότητα και τo μωβ με την δημιουργικότητα, την πολυτέλεια και τον πλούτο.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s