Πολλές φορές όταν θέλουμε να ανακαινίσουμε ή να φτιάξουμε ένα χώρο από την αρχή το πρώτο που κάνουμε είναι να ψάχνουμε για ιδέες στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά. Μετά από πολλές φωτογραφίες που επιλέξαμε με συνοπτικές διαδικασίες λέμε: “θέλω αυτό!”. Ξεκινάνε οι βόλτες στα καταστήματα επίπλων, διακοσμητικών, φωτιστικών κτλ. και όχι πολύ αργότερα συνειδητοποιούμε ότι είναι μάταιο να ευελπιστούμε ότι θα βρούμε τα ίδια ακριβώς έπιπλα, διακοσμητικά και υφάσματα με την φωτογραφία πρότυπο ή να καταλάβουμε απλά ότι βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού, μιας και οι πλείστες φωτογραφίες ανήκουν σε πολυτελείς επαύλεις. Σε αυτό το σημείο αντί απογοητευμένοι να εγκαταλείψουμε την αντιγραφή πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της αντιγραφής κοιτάζοντας την με εξεταστική ματιά.
Κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής και άλλες πολλές ερωτήσεις: Γιατί μου αρέσει; Είναι τα χρώματα; Κάποιο συγκεκριμένο έπιπλο; Μήπως είναι το στιλ της διακόσμησης ή τα υλικά; Μήπως μου αρέσει το σημείο ενδιαφέροντος ή αυτή η γωνιά που μοιάζει με σκηνικό; Η συμμετρία; Ή η αντίθεση; Αφού σιγουρευτούμε τι είναι αυτό που μας έκανε να την ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε πολλές άλλες προσπαθούμε να αντιγράψουμε τo concept πίσω από αυτή τη φωτογραφία και όχι αυτή καθεαυτή τη φωτογραφία. Μέσα από μια σωστή ανάλυση μιας ή και περισσότερων φωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία που θέλουμε να κρατήσουμε και με βάση τον προϋπολογισμό και τις επιλογές που μας δίνει η αγορά να δημιουργήσουμε τον δικό μας χώρο.
Για παράδειγμα στην πιο πάνω φωτογραφία μου αρέσει το άσπρο τούβλο στον τοίχο καθώς δίνει μια ωραία ανάγλυφη υφή και ενδιαφέρον industrial ύφος. Το δωμάτιο είναι ένα σαλόνι, αλλά εγώ θα το έβλεπα καλύτερεα σε ένα γραφείο. Λατρεύω το χρώμα της πολυθρόνας (όχι και το σχήμα της) που τονίζεται αφού το υπόλοιπο είναι μαυρόασπρο. Προσωπικά όμως έχω ανάγκη και από άλλο χρώμα. Ίσως ένα ωραίο βαθύ μπλε σε ένα τοίχο. Θα αγόραζα χωρίς σκέψη ένα μαυρόασπρο ριγέ χαλί. Η ιδέα με τα βιβλία πάνω στο τραπέζι ταιριάζει πολύ σε γραφείο κατοικίας, αφού προτιμώ τα κλειστά ντουλάπια από τις ανοικτές βιβλιοθήκες. Με αυτό τον τρόπο ανάλυσης παίρνω τα στοιχεία που επιθυμώ και τα ανασυνθέτω στον δικό μου χώρο.
Με βάση λοιπόν την πιο πάνω ανάλυση της φωτογραφίας πρότυπο, κρατάω τα εξής στοιχεία: τον τοίχο από τούβλο, το χρώμα της πολυθρόνας, το χαλί και το τραπέζι με τα βιβλία. Από εκεί και πέρα θα συνθέσω αυτά τα στοιχεία μαζί με άλλες δικές μου προσθήκες όπως το χρώμα σε ένα άλλο τοίχο και άλλα στοιχεία για να ολοκληρωθεί το γραφείο που επιθυμώ. Κάπως έτσι ολοκληρώνεται η δική μου προσέγγιση στην αντιγραφή ιδεών.